Creació D’empresa / Trasllat D’empresa

Andorra s’ha convertit en una destinació atractiva per a la creació i trasllat d’empreses gràcies als seus avantatges fiscals i a una infraestructura digital robusta.

Per Què Iniciar Un Negoci A Andorra?

Impost sobre societats entre el 2% i el 10%
Baix cost en les cotitzacions que no influeix en la bona qualitat del sistema de la Seguretat Social
Impost sobre el valor afegit (IVA) més baix d’Europa, un 4,5%

Coneix els avantatges de crear una empresa o societat a Andorra

Com molts saben, Andorra ofereix molts beneficis fiscals. Per aquesta raó crear un negoci, una societat o traslladar la teva empresa al país andorrà és molt temptador per a empresaris i inversors. Però deixant de banda els avantatges fiscals que té Andorra per als empresaris, emprenedors i inversors, aquest increïble país també compta amb altres avantatges com la seva infraestructura digital, la seva ubicació estratègica i sobretot la seva excel·lent qualitat de vida, que faran que no t’ho pensis dues vegades en crear el teu negoci d’èxit a Andorra.

A continuació, et detallem més avantatges de gran valor per poder plantejar-se obrir una empresa a Andorra:

 • Avantatges fiscals:
  • Impostos sobre societats que van del 2% al 10% com a màxim. Aquest impost depèn de l’activitat de la teva empresa.
  • Empreses exemptes de paga l’impost sobre societats. Contacta amb nosaltres per conèixer els requisits!
  • Impost sobre el valor afegit (IVA) d’un 4,5%. Es tracta de l’IVA més baix de tota Europa. A Andorra rep el nom d’IGI (Impost General Indirecte).
  • El IRPF no es paga per a rendes menors de 24.000€. Per a rendes que estan entre els 24.000€ i els 40.000€ s’ha de pagar un 5% d’IRPF i a partir dels 40.000€ el IRPF és del 10%.
  • Taxes anuals de manteniment com pagaments de la municipalitat i de la cambra de comerç, entre altres, que no superen els 850€ per a les empreses ordinàries.
 • Coneix els reduïts costos laborals i les cotitzacions a la seguretat social
  • Costos laborals baixos, especialment comparats els països del voltant com Espanya i França.
  • Cotitzacions a la Seguretat Social del 15,5%
 • Salaris a Andorra
  • Salaris competitius.
  • El salari mínim és de 1376,27 €/mes 63,52€/día 7,36€/hora. El salari mitjà al país andorrà és de 2.426,70€/mes.

Els salaris d’Espanya van acostant-se de mica en mica als d’Andorra, però s’ha de tenir en compte que el cost de la seguretat social és un 12% més que la seguretat social a Andorra. Pel que l’empresari ha de pagar anualment menys a Andorra que a Espanya o a França.

Models de negoci per crear empreses a Andorra

A Andorra les empreses es poden classificar de moltes maneres. Poden ser empreses patrimonials, empreses unipersonals, empreses familiars andorranes, entre altres. Però en l’àmbit jurídic, Andorra ofereix dos tipus de societats.

Societat Limitada (S.L.)Societat Anònima
 • Mínim 3000€ de Capital Social.
 • Bona opció per a Pymes.
 • Mínim 60.000€ de Capital Social.
 • Bona opció per a Pymes.

Tant si ets una Pyme o una gran empresa crea la teva societat a Andorra

smiling businessman using laptop contemplating while working his desk office
 • Societat Limitada (S.L.). Aquest tipus de societat és perfecte per a les petites i mitjanes empreses. Requereix d’un capital mínim de 3.000€ i en el cas que només hi hagi un únic accionista per a la societat, s’ha de constituir una Societat Limitada Unipersonal (S.L.U.). Si vols crear una Societat Limitada o Societat Limitada Unipersonal, has de tenir en compte que la inscripció de la societat és d’uns 1.016,67€.
 • Societat Anònima (S.A.). Per a les Societats Anònimes és necessari un capital inicial mínim de 60.000€. Aquest tipus de societat és una bona opció per a grans empreses o companyies amb un molts accionistes. En el cas que vulguis crear una Societat Anònima sense accionistes, ho pots fer creant una Societat Anònima Unipersonal (S.A.U). Els costos d’inscripció d’una Societat Anònima girant al voltant dels 1.500€.

Documentació necessària per a crear una Societat a Andorra

 • Si ets un particular…

  • Copia del teu passaport amb la Postil·la de la Haia.
  • Certificat d’antecedents penals tant al país d’origen com al país de residència.

  Si ets una empresa o societat…

  • Escriptura de la constitució amb la Postil·la de la Haia.
  • Passaport en vigència i escriptura dels poders dels representants i/o apoderats de la societat a constituir a Andorra amb la Postil·la de la Haia.
  • Document del Registre Mercantil postil·lat on constin els beneficiaris efectius.
  • Acreditació d’antecedents penals al país d’origen i justificant de l’últim lloc de residència del representant o representants i/o apoderats legalitzat correctament a l’Atestació de la Haia.
  • Acreditació d’antecedents penals al país d’origen i justificant de l’últim lloc de residència del representant o representants i/o apoderats legalitzat correctament a l’atestació de la Haia.
  • Certificació de la inversió estrangera que es sol·licita aprovat per la junta (document original) i Pla d’Empresa.

  Documentació oficial del Registre de la Societat al Registre Mercantil d’Andorra.

Quins són els passos a seguir per a crear una Societat a Andorra?

team work process young business managers crew working with new startup project labtop wood table typing keyboard texting message analyze graph plans
 1. Sol·licitud de la denominació social. En aquest primer punt, s’ha de sol·licitar al govern andorrà el nom amb el qual vols crear la societat i es sol·licita l’autorització d’inversió estrangera.
 2. Sol·licitud d’inversió estrangera. En aquest cas s’ha de demanar al govern andorrà una autorització d’inversió estrangera si aportes una participació més gran del 10% del capital social.
 3. Obertura del compte bancari per a la societat. L’entitat bancaria on vulguis dipositar el capital social de la societat demanarà que presentis la sol·licitud d’obertura del compte bancari amb els documents pertinents. Durant aquest procés hauràs de ser 100% transparent, ja que passaràs per un procés de «compliance» o compliment normatiu dels bancs per assegurar-se que compleixes amb la normativa internacional en prevenció al blanqueig i finançament del terrorisme.
 4. Escriptura pública i firma amb notari. Arribats a aquest punt, s’ha de compondre l’escriptura pública i els estatuts de la societat i fer el procés de constitució de la societat davant notari.
 5. Inscripció en el Registre de Societats. Després de firmar la constitució de la societat davant notari i fer la constitució del registre mercantil andorrà, el notari té 20 dies per inscriure l’empresa.
 6. Registre de Comerç i Indústria. Haurem de presentar la sol·licitud de Comerç i Indústria per poder fer l’activitat comercial de l’empresa i d’aquesta manera obtindrem l’NRT (Número de Registre Tributari).
 7. Inscripció a la CASS (Caixa Andorrana Seguretat Social): En aquest punt, hem de donar d’alta tant a l’empresa com a tots els seus integrants a la Seguretat Social d’Andorra. 

Recorda que a ICOB t’acompanyarem durant tot el procés de la constitució de la teva Societat a Andorra amb un servei de contacte PERMANENT amb el teu gestor.

Requisits per a la constitució i manteniment d’una empresa a Andorra

Els requisits per a la constitució d’una empresa a Andorra estan sota els Criteris de Substància Econòmica . Els Criteris són els següents:

 • Domicili social a Andorra.
 • Declaracions fiscals trimestrals i anuals.
 • Pagament de les taxes comunals andorranes.
 • Activitat de la societat amb les operacions i transaccions fetes.
 • Realitzar i gestionar totes les operacions des del país andorrà.
 • Tenir un local comercial a Andorra. Oficina física i registrada.

Quant de temps trigaràs en realitzar el procés de la teva societat i quin serà el cost?

people standing near table team young businessmen working communicating together office

Saber de ciència certa quin serà el temps i els costos en crear la teva societat a Andorra és impossible, principalment perquè els costos depenen de factors com el tipus d’activitat de la societat i la mida del negoci. Però després de tota la nostra experiència a ICOB podem fer una aproximació. El cost global i total es pot dividir en els costos de constitució i els costos de manteniment.

Costos de constitucióCostos de manteniment
 • Taxes governamentals, notaria, entre altres: 2.000€ aprox.
 • Altres honoraris: 4.000€ aprox.
 • Impostos municipals: 800€ aprox.
 • Altres honoraris: 2.400€ aprox.

A nivell de costos per crear la teva Societat a Andorra, també has de tenir en compte la fiança mencionada anteriorment a depositar a l’AFA (Autoritat Financera Andorrana).

Recorda que aquesta fiança només s’ha de depositar en el cas que vulguis la residència o vulguis exercir alguna de les activitats regulades per aquest ens.

El temps de constitució d’una societat a Andorra gira al voltant dels 5-6 mesos.

Com has pogut veure Andorra no només ofereix una fiscalitat competitiva, sinó també aporta beneficis que comporta tenir una seu central d’empresa eficient i rendible.

A ICOB t’oferim un pla integral i assessorament de 360° per a la teva arribada a Andorra.

A diferència d’altres alternatives, des d’Andorra et donem un suport 24/7 tant en qüestions relatives a la creació de la teva empresa, la teva residència, consell immobiliari, d’assegurances, sobre els serveis públics del país, homologació de permisos, importació de vehicles i TOT el que envolta la teva arribada a Andorra.

Deixa que t’acompanyem en aquesta transició.

Tenim com a propòsit oferir el millor servei als nostres clients.

Els nostres serveis professionals estan a l’abast de tothom que vulgui iniciar la seva nova vida a Andorra.

Règim especial

closeup economist using calculator while going through bills taxes office 1

Andorra al iniciar el seu sistema fiscal al 2012, va voler potenciar la seva competitivitat oferint règims fiscals encara més competitius que el règim fiscal normal.

Aquests règims s’han anat suprimint en la mesura que el país ha anat guanyant Prestigi Internacional, oferint una de les millors fiscalitats d’Europa.

Actualment només queda el regim especial d’explotació d’intangibles

Aquest règim te una imposició en l’impost de societats del 2%

Va dirigit a tots aquells models de negoci que exploten marques, patents o que exploten software, pàgines web o aplicacions informàtiques. L’explotació de models informàtics han d’haver-se desenvolupat de 0 i han de ser exclusius de l’empresa que sol·licita l’exempció.

La concessió d’aquest règim s’estudia cas per cas.

Te com a requisit la contractació d’una persona com a mínim a mitja jornada.

Taula de continguts

Comença Ara

Abrir chat
Hola 👋
En què et podem ajudar?