Residència a Andorra: tot el que has de saber

Andorra és un país que està en evolució constant i es pot percebre per la gran quantitat de nous residents que adquireix cada any.

Andorra és un país que està en evolució constant i es pot percebre per la gran quantitat de nous residents que adquireix cada any. Disposa d´un sistema educatiu i de salut impecable, paratges naturals de gran bellesa i molt bones connexions amb França i Espanya. A continuació, us mostrem els tipus de residència a Andorra i quines particularitats té cadascuna.

mujer joven mostrando o dando llave posando apartamento nuevo monton cajas carton segundo plano 1

Residència activa a Andorra

La residència activa a Andorra està plantejada per a totes aquelles persones que volen viure al país de forma permanent; és a dir, volen adquirir una feina a llarg termini i residir al territori durant, almenys, 183 dies a l’any. Els residents actius són vistos com a membres presents a la comunitat i se n’espera que treballin a temps complet.

La permanència és obligatòria per poder ser reconegut com a resident fiscal i tributar un màxim del 10% (depenent dels ingressos), a més de percebre també els beneficis dels residents passius.

De quina manera es pot aconseguir la residència activa a Andorra?

Per adquirir la residència activa a Andorra, com comentem a l’apartat anterior, cal passar la major part del temps al país i complir obligacions com pagar al programa de seguretat social i al sistema d’atenció mèdica.

Es necessiten documents postil·lats, incloent-hi l’acta de naixement o la còpia del passaport, el certificat policial, un contracte de lloguer i l’acta de matrimoni en cas de reagrupament familiar.

vista lateral personas negocios recortadas irreconocibles que trabajan escritorio comun

Un cop tinguis a mà tota la documentació necessària, hi ha dos camins per obtenir la residència activa a Andorra i l’elecció depèn de les necessitats específiques del sol·licitant.

  1. La primera opció és el treball per compte propi, reservat per a empresaris i propietaris de negocis que volen establir la seva residència a temps complet al país. És una opció realment atractiva perquè requereix una inversió mínima i un baix tipus impositiu del 10 % per a ingressos anuals que siguin superiors a 40.000 €. Per poder accedir a aquesta residència, cal complir requisits com tenir l’aprovació d’una inversió estrangera, llogar o comprar una propietat, constituir l’empresa, fer un dipòsit de capital social de 3000 €, obtenir una llicència comercial, sotmetre’s a un examen mèdic ia una entrevista, registrar-se al sistema sanitari andorrà i realitzar un dipòsit de 50.000 € en bons de l’Estat andorrà. A més, per qualificar, cal tenir més del 34 % d’una empresa local i ser director en actiu.
  2. La segona opció és mitjançant un contracte de treball. La primera cosa que necessites és una oferta laboral d’una empresa local, tenint en compte que es dóna prioritat als ciutadans andorrans, espanyols, francesos i portuguesos. A més, es requereix la documentació següent: comprovant d’allotjament i certificat policial postil·lat. Aquests dos documents s’han d’enviar a prop de la data d’arribada, ja que només són vàlids tres mesos. També cal fer un examen mèdic bàsic.

Residència passiva a Andorra

Andorra atorga residència passiva a estrangers interessats a invertir en béns arrels, projectes empresarials o dipòsits bancaris al país. Els requisits inclouen ser major de 18 anys, presentar un certificat d’antecedents penals postil·lat, comptar amb assegurança mèdica privada amb cobertura a Andorra, demostrar recursos econòmics suficients per al sol·licitant i la seva família, residir un mínim de 90 dies a Andorra i fer una inversió al territori.

gente negocios dandose mano
En definitiva, la residència passiva a Andorra està dissenyada per als que volen viure sense treballar directament al país, depenent d’ingressos passius com ara pensions, lloguers, inversions i altres recursos externs. A més, és ideal per a pensionistes i persones de gran patrimoni que obtenen ingressos fora del país.

Quins requisits calen?

Per accedir a aquest tipus de residència a Andorra cal presentar els documents següents:
  • Antecedents penals. Abans d’obtenir la residència, cal presentar certificats policials que demostrin l’absència d’antecedents penals.
  • Ingressos i assegurança mèdica. Cal evidència d’ingressos estables, almenys el 300% del salari mínim andorrà i una assegurança mèdica privada. Les mateixes regles s’apliquen a cada membre de la família en cas de mudança amb familiars, amb una tarifa del 100%.
  • Dipòsit de bons del govern. Per a la residència passiva, s’exigeix una inversió obligatòria de 47.500€ en bons del govern.
  • Requisit dedat. Els sol·licitants han de tenir més de 18 anys.
  • Prova d´allotjament. La sol·licitud de residència s’ha de donar suport amb un comprovant d’allotjament, ja sigui propietat de lloguer o comprada.

En conclusió, la residència a Andorra es divideix activa i passiva. Cadascuna ofereix certs avantatges a totes aquelles persones interessades a mudar-se. A ICOB comptem amb un equip d’assessors experts que us ajudarà a agilitzar la vostra mudança i resoldre tot el procés legal, fiscal i comptable per construir el vostre nou futur a Andorra.

Taula de continguts

Comença Ara

Abrir chat
Hola 👋
En què et podem ajudar?