Sobre Andorra – Avantatges

Andorra, un microestat amb una rica cultura i una situació privilegiada, ofereix avantatges únics per a residents i empreses.

Andorra, Un País Obert Als Estrangers

Viure a Andorra és una gran oportunitat de creixement laboral i personal. És tracta d’un país, que especialment per als ciutadans europeus, és una perfecta opció per viure ja que compta amb una molt bona jurisdicció i estil de vida.

El Principat d’Andorra ofereix molts avantatges per als seus ciutadans. Andorra, és un microestat que té grans qualitats, com per exemple la seva situació i cultura. A l’hora de venir a viure a Andorra, també has de valorar que com tots els països, Andorra també disposa de una sèrie d’inconvenients. Per aquesta raó, si estàs pensant venir a viure a Andorra, també has de conèixer els inconvenients de viure a Andorra.

Els avantatges de viure a Andorra tenen més pes que els inconvenients. A ICOB t’expliquem tots els avantatges i inconvenients de viure a Andorra. Si vols venir a viure a Andorra, queda’t llegint! El benefici més conegut d’Andorra, són els baixos impostos que té el país. La fiscalitat d’Andorra destaca entre els seus països europeus veïns, tenint impostos similars però de caràcter inferior, convertint-se en un país amb domini financer. Per aquesta raó, començarem parlant dels avantatges fiscals d’Andorra.

Avantatges Fiscals D’Andorra

A l’hora de parlar dels avantatges fiscals que ofereix Andorra, la millor forma de conèixer els seus avantatges fiscals, a ICOB et mostrem una taula comparativa d’Espanya i Andorra, amb els tipus generals d’impostos més rellevants de cada país. Gràcies a aquesta comparació, podràs observar les diferències fiscals que hi ha entre aquests dos països veïns que tenen un context jurídic similar, però amb una fiscalitat diferent. A continuació, et mostrem la nostra taula de comparació dels impostos entre Andorra i Espanya:

Comparació Fiscalitat Entre Andorra I Espanya

Andorra

Impost sobre societats
10%
Impost de societats (règim especial)
2%
Impost sobre renda (tram 0 a 24.000€)
0%
Impost sobre renda (tram 24.000€ a 40.000€)
5%
Impost sobre renda (tram 40.000€ en endavant)
10%
Impost sobre renda sobre les plusvàlues del capital
0%
Interessos
10%
Impost indirecte general (sobre consum)
4.5%
Cotitzacions socials per a les empreses
15.5%
ITP immobles
4%

Espanya

Impost sobre societats
25%
Impost sobre renda de la feina (tram mín.)
19%
Impost sobre renda de la feina (tram máx. autonòmic)
54%
Impost sobre renda de capital (màx.)
28%
Impost indirecte general (sobre consum)
21%
Cotitzacions socials per a les empreses
35%
Exit TAX
27%
ITP (impost autonòmic)
11%

Com has pogut observar, la diferència d’impostos entre Andorra i Espanya és molt gran. Andorra ofereix de forma clara, moltes més avantatges fiscals.

Ara, passarem a detallar els avantatges més importants que té cada impost d’Andorra i la seva situació fiscal.

Impostos Més Importants D’Andorra

young confident economist or lawyer checking docum 2022 02 09 20 33 56 utc min

Impost sobre Societats (sobre els beneficis d’empreses)

 • El tipus general d’aquest impost és del 10%.
 • Aquest tipus pot ser del 2% en el règim especial.
 • Hi ha holdings que estan exemptes de tenir obligacions fiscals sobre l’impost de societats 0%.

IGI- Impost General Indirecte (l'equivalent al IVA d’Espanya)

 • Tipus General del 4,5%.
 • Els productes de primera necessitat tenen un tipus reduït o superreduït del 0% i del 1%.
 • Hi ha serveis, especialment culturals, que tenen un tipus especial del 2,5%.
 • Els serveis bancaris i financers tenen un tipus fiscal del 9,5%.

Impost sobre persones físiques (l’equivalent a l’IRPF d’Espanya)

 • Tipus màxim del 10%.
 • Depenent de la renda de cada persona, té un tipus o un altre:
  • De 0 a 24.000€ és del 0%.
  • De 24.000 € a 40.000€ el tipus és del 5%.
  • La renda a partir dels primers 40.000€ tributa al 10%.
 • Els dividends d’empreses andorranes no tributen mai, és a dir, tenen un 0%.

CASS – Cotitzacions Socials (Seguretat Social)

 • Si treballes per compte aliè s’abona el 22% del salari.
  • El 15,5% va a càrrec de l’empresa
  • La resta va a càrrec del treballador
 • Si treballes per compte propi s’aplica un 22% sobre la base de cotització, però has de tenir en compte que:
  • La base mínima de cotització pel 2023 és de 2.284,67 €, per la que hi ha una cotització mínima de 502,63€.
  • Existeixen reduccions de la CASS en certs casos i complint uns requisits.

Quant als impostos comunals a Andorra, aquests impostos s’apliquen a persones físiques i jurídiques. En el cas de les empreses son anuals i van en funció de la política de cada Comú, i per a persones físiques són de 50-100€ anuals.

Més Avantatges De Viure A Andorra

Com t’hem mencionat des d’ICOB, Andorra ofereix més beneficis a part dels fiscals. A continuació te’ls expliquem!

young confident economist or lawyer checking docum 2022 02 09 20 33 56 utc min

Seguretat Jurídica

Andorra compta amb una molt bona seguretat jurídica, especialment per a l’establiment i residència d’empreses a Andorra. Aquesta seguretat és garantida pel seu ordenament jurídic i institucions Andorranes. La seguretat jurídica, principi reconegut i protegit per la Constitució d’Andorra (1993), és una força fonamental de la seva estructura democràtica. Això ha permès que el Principat s’hagi desenvolupat considerablement des de 1950 fins a l’actualitat i ha impulsat la inversió andorrana i internacional a Andorra. Des de les noves reformes, s’ha reforçat la seguretat jurídica de les inversions internacionals al Principat d’Andorra mitjançant l’adopció d’un nou marc fiscal, la liberalització de les inversions estrangeres i la negociació de convenis de no doble imposició. Al Principat d’Andorra està prohibida la mendicitat, i encara més l’ocupació. Comparant-ho amb Espanya, Andorra també té un gran avantatge en aquest sentit.

Andorra: projectes, negocis i finances

Potser tu que estàs muntant un negoci, o ja el tens en marxa amb bones perspectives econòmiques, estàs pensant que després de tot l’esforç personal que hi has posat et mereixes maximitzar els teus beneficis.

A Andorra segurament no et costarà conèixer gent com tu al gimnàs, en un coworking, en esdeveniments empresarials o fins i tot els veïns. Gent que es com tu i pensa com tu.

En pocs anys hem creat un entorn idíl·lic on establir-se com a empresari, on conèixer altres empresaris i on desenvolupar projectes i negocis tant al país com a l’estranger.

A ICOB gestionem amb discreció absoluta; però podem afirmar que clients nostres creen projectes a la vanguàrdia de la tecnologia, del comerç internacional, assessors i consultors de molts camps, patents, disseny, esportistes, inversors…

Et trobaràs un entorn on no només podràs gestionar el teu negoci i establir-hi la teva residència habitual. També coneixer gent interessant amb qui prendre una copa o crear / finançar un negoci.

Seguretat Física

young confident economist or lawyer checking docum 2022 02 09 20 33 56 utc min
Les organitzacions internacionals corroboren que Andorra és un país molt segur. Andorra és un país acollidor on conviuen persones de diferents nacionalitats i un país que facilita la integració a tot el que decideix establir de forma fixa la seva residència al Principat.

Andorra compta amb una baixa incidència de criminalitat, un aspecte molt valorable a l’hora de decidir venir a viure a Andorra.

Per altra banda, segons l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte, en la seva publicació anual a “Estudi de les Nacions Unides sobre tendències delictives”un informe estadístic sobre criminalitat mundial, Andorra compta amb 153,9 persones condemnades per crims per cada 100.000 habitants. Lògicament, es pot millorar, però amb aquesta dada, Andorra té una de les criminalitats més baixes del món. Si comparem aquesta dada amb les dels països veïns, que solen estar entre els 500 i 1.000 crims per cada 100.000 habitants, Andorra és un dels països més segurs que hi ha actualment al món.

Andorra És Un País Que Ofereix Seguretat Als Seus Ciutadans

Andorra ocupa el cinquè lloc en el rànquing mundial segons les dades del Banc Mundial com un dels països més segurs segons la seva estabilitat política i la baixa criminalitat que té el país. Tornant a comparar Andorra amb Espanya, Barcelona es troba en la posició número 31 d’aquest rànquing, sent una de les ciutats més insegures del món. Podríem pensar que aquesta diferència de posició és degut al fet que Andorra és un país petit, però no hem d’oblidar-nos que encara que sigui un país de petites dimensions, per Andorra passen uns vuit milions de turistes cada any.

Estabilitat del país

Andorra, al llarg de la seva història, ha demostrat que és un país estable que ha mantingut la seva neutralitat davant els diversos conflictes bèl·lics que han patit els països veïns. Andorra és un Estat internacionalment reconegut, per tant, té seu a l’ONU i compta amb representació en nombrosos organismes internacionals. Com a resultat, és un país amb suport mundial.

Sistema sanitari d’Andorra

Andorra ofereix un sistema sanitari molt avantatjós. El sistema andorrà està incorporat a la Seguretat Social andorrana o Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Tots els professionals que presten els serveis subvencionats de la CASS poden complir amb un sistema de cribratge tradicional, en el qual l’Estat està obligat a finançar els serveis mèdics, però els usuaris poden triar qui, on i com obtenir aquests serveis. Gràcies a això, hi ha llibertat de metge per ciutadà i permet la competència entre els serveis, millorant d’aquesta manera la qualitat i el valor del servei.

Andorra compta amb el denominat copagament. Així és com funciona aquest copagament:

 • Els usuaris registrats paguen el cost total dels serveis habituals de la CASS.
 • Passat un temps determinat (hores o dies), la CASS retorna al ciutadà el percentatge de copagament corresponent
 • Pots disposar d’una assegurança privada d’indemnització per cobrir el percentatge de copagaments incorreguts.
 Dins de la Via preferentFora de la Via preferent
Visites mèdiques75%33%
Actes efectuats, proves i productes prescrits75%60%
Actes de reeducació i readaptació funcional75%60%
Ingrés hospitalari90%33%
Actes sanitaris efectuats a conseqüència de la maternitat100%33%

En tots els casos els prestadors de serveis de salut han de tenir conveni amb la CASS

Per als actes efectuats o prescrits per prestadors de serveis de salut que no tenen un conveni amb la CASS, el reemborsament de les despeses s’efectuarà al 20% de les tarifes de responsabilitat.

L’import de la subvenció (l’import retornat per la CASS) és el següent:

 • 75% de les despises derivades de les visites a especialistes o medicines
 • 90% quan les despeses corresponen a ingressos hospitalaris o cirurgies.

Per últim, la CASS s’encarrega de finançar el 100% del tractament a aquelles persones que puguin demostrar que no poden fer front al pagament del tractament, com per exemple és el cas de persones sense recursos o en situació d’exclusió social. Per altra banda, també hi ha assegurances privades complementaries bastant accessibles econòmicament que cobreixen l’import no subvencionat de la CASS, evitant el copagament. Si vols saber més sobre el sistema sanitari d’Andorra, no dubtis en contactar amb nosaltres.

Medi ambient

El medi ambient d’Andorra és un altre dels avantatges que ofereix el país. Per això, el Govern d’Andorra tracta de preservar-lo. Des del Govern han iniciat el projecte Escola Verda, realitzen convenis internacionals, vies verdes, una molt bona gestió de residus, recuperació de la fauna o central de cogeneració. Això són alguns dels aspectes que es treballen des del Govern d’Andorra per conservar el medi ambient del país.
 
Aquests últims anys s’ha fet una forta aposta per la recollida selectiva i l’ús de vehicles poc contaminants.

Gran economia del país

Andorra és un país amb una economia solvent i sostenible. Abans de parlar de l’economia d’Andorra, et posarem una mica en context. Andorra té una població d’uns 90.000 habitants i una densitat de població de 160 hab./km. Estan registrades unes 9.000 empreses i establiments i més de 200 allotjaments turístics. Un cop sabem això, anem a parlar de l’estat econòmic d’Andorra.

El Principat té una renda per càpita de 36.000€ anuals (*2021). Andorra té més de 36.000 assalariats que tenen un salari mitjà d’uns 2.200€ al mes. Quant a les dades d’atur del país, actualment hi ha un percentatge d’un 1,5 i 2,5% d’aturats entre la població activa. Aquest percentatge és sense dubte un dels millors avantatges d’Andorra.

El deute públic del país és de menys del 40% respecte al PIB i, a més, es va reduint i millorant cada any.

Més Informació

young confident economist or lawyer checking docum 2022 02 09 20 33 56 utc min

Serveis del Principat d’Andorra

Andorra és un país que ofereix molts serveis gràcies al seu clima, la seva geografia i la cultura de la seva gent. El sector de les activitats terciàries és el potencial més gran del país, especialment el sector dels serveis. A Andorra destaca el seu comerç i l’hoteleria. Altres serveis que també destaquen són els de l’Administració Pública, les activitats immobiliàries, de lloguer i els serveis empresarials.

En relació directa amb aquestes dades de serveis, tenim les dades de turisme al país. El turisme a Andorra és la principal font d’ingressos i beneficis dels seus habitants. Cada any Andorra té uns vuit milions de turistes, entre els quals es troben els que s’allotgen al país i els que venen a passar el dia, especialment turistes d’Espanya i França.

Com tots sabem, a Andorra cal destacar l’època d’esquí. Aquesta és sense dubte l’activitat més gran en l’àmbit turístic que ofereix el país. Andorra compta amb Grandvalira, Vallnord i Naturland, que cobreixen la totalitat de les activitats, amb 318 km de pistes i més de 3.075 hectàrees de zones esquiables. Això li dona el rècord de més telecadires mecàniques per metre quadrat del món, amb capacitat de 160.000 persones per hora. Increïble!

A més a més, Andorra ofereix més serveis que són un gran reclam per als turistes. Com per exemple Caldea, el Palau de Gel, el Parc ecotemàtic a Naturlàndia, tres parcs naturals que són patrimoni mundial de la UNESCO i molts esdeveniments esportius i artístics durant tot l’any.

Coneix els avantatges de compra i comercials d’Andorra
El comerç a Andorra és conegut a tot el món. Aquesta gran activitat del país es concentra principalment a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. El que més destaca de l’oferta comercial d’Andorra és la qualitat dels seus productes i els preus competitius. El fet que les compres siguin més barates és un gran reclam per als residents del país i per als turistes.

Aquests preus que permeten fer compres més econòmiques són gràcies al fet que al país no hi ha un excés de costos deguts als impostos indirectes, com passa als països veïns.

Connexions del Principat d’Andorra

La ubicació d’Andorra és excel·lent. El país es troba al sud-oest d’Europa, als Pirineus entre Espanya i França.

Tenim una estació d’autobusos amb connexions directes constants entre Barcelona  i l’aeroport Josep Tarradellas T1 i T2, Tolosa i el seu aeroport, com també la ciutat de Lleida, Galicia o Portugal.

Recentment, compta amb l’Aeroport d’Andorra-La Seu (LEU), situat a La Seu d’Urgell i és l’aeroport més proper al país, situat a 7 km de la frontera d’Andorra amb Espanya. A més, aquest aeroport permet l’arribada de jets privats.

Actualment tenim línia de vol regular amb Madrid i properament estan en estudi connexions amb Palma de Mallorca, París, Lisboa i Londres.

Properament s’ha planificat la creació d’un heliport al territori andorrà, més concretament a la localitat de Pal que oferirà una connexió directa entre Andorra i el World Trade Centre (terminal de creuers) de Barcelona en 30 minuts de vol.

Andorra té una cobertura total de fibra òptica per a totes les llars, sent això un gran avantatge competitiu que ofereix el país. A més a més, Andorra sempre ha sigut un país avançat en els sistemes de telecomunicacions, tant en l’àmbit telefònic com en els serveis d’Internet. L’operador públic que gestiona i explota la xarxa i els serveis de telecomunicacions a Andorra és Andorra Telecom. Aquest operador públic administrat pel Govern d’Andorra ofereix serveis de telecomunicacions innovadors, de la millor qualitat i preu. D’aquesta manera, es garanteix un bon servei de telecomunicacions tant a les llars com als negocis del Principat d’Andorra.

Desavantatges d’Andorra

young confident economist or lawyer checking docum 2022 02 09 20 33 56 utc min
Viure a Andorra té més avantatges que inconvenients. Però com tot, a Andorra també hi ha alguns desavantatges. Des d’ICOB ens és molt important mostrar els beneficis de viure al Principat d’Andorra, però també volem ser clars i nomenar els inconvenients de viure a Andorra i és que realment, Andorra no és un país per a tothom.  Per això, a continuació t’anomenem els inconvenients que hi ha:
 • Andorra és un país petit. Depenent de cadascú aquest punt pot ser un inconvenient i alhora un avantatge. Encara que pel que fa a terreny no és un país tan petit, molta gent es pot sentir limitada, perquè el 98% del total del país és territori forestal i muntanyós. Aquest tipus de territori implica un altre desavantatge:
 • Territori muntanyós: Andorra és un territori molt muntanyós. Això es converteix en un país amb molt de desnivell i això pot ser un inconvenient per a persones que no els hi agrada.
 • Els preus dels lloguers dels habitatges: El lloguer mitjà d’un habitatge a Andorra és força elevat en comparació amb altres ciutats secundàries de per exemple Espanya. Si el comparem amb grans ciutats o capitals, el lloguer és més assequible, però tenint en compte que és un petit país, el preu dels lloguers és elevat.
 • El sistema bancari andorrà. Si bé ha millorat durant aquests últims temps amb la incorporació de BIZUM, transferències gratuïtes nacionals i la digitalització de les seves plataformes, els bancs apliquen fortes comissions per les transferències, existeix un control estricte dels actius, l’operativa amb “exchanges” o “OF” es mirada amb lupa o quan no directament prohibida.
 • Cotitzacions a la seguretat social. Un altre desavantatge que podem trobar al Principat d’Andorra són les cotitzacions a la Seguretat Social. Encara que hi ha bonificacions per a certs autònoms, la quota dels autònoms o treballadors per compte propi a Andorra és entre els 500 € i els 800 € . Aquesta quantitat pot resultar negativa per a molts autònoms amb ingressos mensuals normals o poc elevats, però també perjudica als que tenen un sou elevat. Malgrat això, la seguretat social a Andorra és millor que la d’altres països com per exemple el país veí Espanya. Andorra té una seguretat social amb més cobertura de serveis que Espanya, és molt eficient, solvent i eficaç. Degut a canvis recents a Espanya, les quotes a Andorra estan fins i tot per sota de les del estat veí.
 • Andorra és un país tranquil. Com altres punts esmentats anteriorment, aquest desavantatge pot ser un avantatge. Comparat amb altres llocs, Andorra no és un país que ofereix una gran oferta de festa i oci. Però això no vol dir que la gent a Andorra no s’ho passi bé i no gaudeixi de temps d’oci a discoteques, pubs o el festes populars com el Roser d’Ordino o la festa major de Sant Julià. Aquests últims anys la oferta s’ha incrementat notablement, oferint altres estils musicals i festivals tant al estiu com al hivern.

Com has pogut veure, els desavantatges de viure a Andorra són molt pocs. A més a més, alguns dels punts mencionats poden ser desavantatges o avantatges depenent dels gustos de cadascú. Si tens alguna pregunta més sobre els desavantatges de viure a Andorra, no dubtis a contactar amb nosaltres. A ICOB Andorra, resoldrem tots els teus dubtes sobre residir a Andorra!

Viure A Andorra Té Més Avantatges Que Desavantatges

En conclusió, residir a Andorra ofereix més beneficis que inconvenients. Al llarg d’aquest article has pogut veure que Andorra ofereix avantatges més enllà dels beneficis fiscals. Com per exemple la seva situació jurídica i econòmica.

Viure a Andorra és garantia de tenir una bona qualitat de vida, però potser el país no és per a tothom. Per aquesta raó, explica’ns el teu cas i des d’ICOB el valorarem. Contacta amb nosaltres!

Taula de continguts

Comença Ara

Abrir chat
Hola 👋
En què et podem ajudar?